Wednesday 16 January 2013

taas tehti pisut ajalugu, dakari kümnes katse

Stephane Peterhansel, foto: DPPI

Mis seal salata, peale Sainzi ja Al-Attiyah'i katkestamist Dakaril on mil mast natsa maas. Ma tegelikult nii lootsin, et üks neist suudab olla selle aasta Dakaril kiireim. Ma tean, et see on ebaloogiline ja selle peale raha panna oleks olnud üsna loll (viimast ma siiski ei teinud). Aga siiski, see oleks olnud nii kuradi magus võit. See selleks, Dakari 11 päeva ja kümnenda katse finiš ja laager oli üles seatud Argentinas Autodromo La Rioja territooriumile, mis asub pea 2000 meetri kõrgusel merepinnast. Enne seda sõideti üle kolmesaja kilomeetri keerulist katset kivistel teedel mägedes ja loomulikult siia juurde ka 279 kilomeetrit ülesõitu.

Autode arvestuses tehti ajalugu, kui esimest korda sai Dakari katsevõidu autol Argentina sõitja. Orlando Terranova BMW'l oli selleks meheks, kes oma kodumaal selle väärt võidu kätte sai. Terranova tempo oli selline, millega tegi ta korraks murelikuks ka liider Peterhanseli, kellele ta katsel järgi jõudis. Selle peale tõstis katset rahulikult läbida plaaninud Peterhansel tempot, eks natsa ikka käis au pihta ka see hetk. Peterhansel oli katsel kolmas, kaotades võitjale 2.19 ja teise koha saanud Nani Romale 12 sekundit. Kuid hetkel pole Peterhanselile suurt ohtu kusagilt paista, lähim ohustaja, Giniel de Villiers oli katsel neljas ja kaotas Peterhanselile juurde üle kolme minuti. Üldarvestuses on Peterhanseli edu de Villiersi ees peale kümnendat katset 52.38, kolmandaks on tõusnud venelane Leonid Novitski Minil, kes kaotab liidrile 1.08.40. Kuid kindlasti püüavad veel Roma ja de Villiers oma kohta parandada, aega on selleks kuni pühapäevani.

Autod peale kümnendat katset

1.  Stephane Peterhansel  X-raid Mini        28h12m00s

 2.  Giniel de Villiers    Imperial Toyota     + 52m38s
 3.  Leonid Novitskiy      X-raid Mini       + 1h08m40s
 4.  Nani Roma             X-raid Mini       + 1h34m04s
 5.  Orlando Terranova     X-raid BMW        + 1h58m49s
 6.  Carlos Sousa          Great Wall        + 2h35m00s
 7.  Guerlain Chicherit    SMG Buggy         + 2h51m23s
 8.  Bernard Errandonea    SMG Buggy         + 3h02m38s
 9.  Ronan Chabot          SMG Buggy         + 3h02m52s
10.  Pascal Thomasse       MD Buggy          + 3h26m51s

Tsiklite arvestuses oli Dakari lehel loo kirjutamise hetkel paras segadus, tulemuste osas siis. Põhjusmõtteliselt võib öelda, et Cyril Despres on saanud oma tahtmise ja juhatab tsiklite väge. Despres küll katset ei võitnud, selle au sai endale Joan Barreda, üle minutilise eduga Despres ees. Sellest aga prantslasele piisas, et asuda liidriks, sest tiimikaaslane Ruben Faria oli katsel alles kaheksas. Francisco Lopez, kes mulle sümpatiseerib oma võitlejahingega kaotas Despres'le juurde kümmekond minutit ja on nüüd kolmas. Lopezi sõnul oli tegu väga keerulise katsega, mis oli hästi tehniline.

Tsiklid peale kümnendat katset



1, Despres, KTM, 30.47.04
2, Faria, KTM +1.37
3, Lopez, KTM +13.41
4, Jakes, KTM +18.41
5, Botturi +24.25
6, Helder Rodrigues, Honda +34.19


 

Veokatel sai katsevõidu Andrei Karginov Kamazil ja nüüd kus sõidetud on kümme katset, said lisaks Kamazi ja Iveco ning Man'i hetkelisele sähvatusele särada ka DAF ja Ginaf. Teine koht kuulus Peter Van Den Boschi meeskonnale ja kolmas oli Martin Van Den Brink. Üldliider on endiselt Eduard Nikolajev Kamaz'il, kes võttis raske katse kindla peale. Liiatigi polnud põhjust kiirustada, sest teisel kohal olev tšehh Martin Kolomy Tatra oli raja ääres tehniliste muredega ja kaotab nüüd liidrile üle poole tunni. Kolomy on nüüd korraliku Kamazi võileiva vahel, kui kolmandal kohal olev Airat Mardeejev kaotab talle vaid kahe minutiga.

Quadidel sai taas katsevõidu Lukasz Laskawiec, kuid üldliider on endidel Marcos Patronelli, kelle edu on Ignacio Casale ees on pisut alla pooleteise tunni.

Kolmapäev pakub sõitjatele võimaluse tutvuda taas liivadüünidega, kui sõidetakse Fiambalasse, katset on 221 kilomeetrit ja ülesõitu 262 kilomeetrit. Fiambala düünid on kõike muud kui toredad, seda sõitja seisukohast. Oluline on navigeerimine ja ka see, kes suudab selgeid otsuseid vastu võtta, kui päike paistab lagipähe ja väljas on pea 43 kraadine kuumus.

No comments:

Post a Comment