Sunday 6 January 2013

lõpuks ometi, dakar on alanud


Tänane hommik oli natuke nagu jõulude hommik. Tõused üles, avad arvuti ja hakkad nagu käsn endasse imema infot mis tuleb Lõuna-Ameerikast. Jah, Dakar 2013 on alanud, pidulik start anti Peruu pealinnas Limas, Aqua Dulce ranna ääres kümnete tuhandete pealtvaatajate silma alla ja võistlejad saatis teele Peruu president Ollanta Humala. Fantastico!

Esimese päeva distants midagi kaelamurdvat polnud, kokku selline paras Tallinn-Võru ots, 250 kilomeetrit, Limast Piscosse, mille sees 13 kilomeetrit katset düünides ja liivas, mis oma iseloomult üsna kiire oli. Proloog paneb paika järgmise päeva stardinimekirja, esimene esimesena jne. Kui vaadata katse aega ja üldaega, siis on need erinevad, juhendi kohaselt korrutatakse aeg läbi koeftisendiga ja sellest ka erinevus. Õige ka, see annab proloogile kaalu taas juurde. Ja muide, proloogil katkestaja saab jätkata, seda oma klassi viimasena ja loomulikult koos trahviajaga. Seda võimalust ei pidanud aga õnneks keegi kasutama.
Autode osas sai oma 25 Dakari katsevõidu Carlos "El Matador" Sainz, kes koos Nasser Al-Attiyah'iga sõidavad bagidega, mis valmisid sisuliselt poole aastaga. Esimesel katsel näitasid masinad ennast heast küljest, sest Nasser oli neljas, kaotades Sainzile katsel 10 sekundiga. Ootan huviga, mis saab edasi, sest laupäevane katse oli, kasutades Margus Muraka sõnu ralli publikukatsete kohta, paras mikihiirekas. Seda kinnitas ka Sainz, et tõsiseks lähevad asjad alates pühapäevast. Teine koht esimesel päeval läks Argentina sõitjale Lucio Alvarezele Toyota Hilux'il, eelmisel aastal oli ta viies. Kolmas oli avapäeval Guerlain Chicherit, kelle sõiduvahendiks samuti bagi, Philippe Gache poolt valmistatud SMG. Esimesed Minid on kohtadel 6-7-8, Holowczyz, Novitski ja oma eelmise aasta võitu kaitsev Peterhansel. Suuri vahesid loomulikult avapäev ei toonud, esikümme mahub kahe minuti sisse. Tõsi, ühel mehel, kes soovis kaasa rääkida võidu nimel läksid asjad keeruliseks. Hummeril sõitev Robby Gordon kaotas katsel aega liivas kinni istudes ja käigukastist tagurpidi käigu kaotamisega. Katsel kaotas ta kümme minutit, kuid nagu öeldud, tulemus korrutati kolmega ja nüüd kaotab ta liidrile pool tundi, mis on juba paras peavalu.



Leedukas Benediktas Vanagas on lätlaste autoga OScar avapäeva järel väga tugeval 17. kohal, kaotades Sainzile 2.39, mis on esimese Dakari kohta korralik algus.
Tsiklitel haaras avapäeval ohjad oma kätte Tšiili tsiklimees Francisco Lopez Hondal, kes edestab avapäeva järel Hollandi sõitjad Frans Verhoevenit viie sekundiga. Kolmas ja neljas koht kuuluvad Tšiili sõitjatele, Pablo Quintanilla Hondal ja Patricio Cabrera Kawasakil, kaotused liidrile vastavalt 25 ja 55 sekundit. Nende järel, viiendal kohal on Cyril Despres, eelmise aasta võitja alustas rahulikult ja KTM tsiklil kihutav Despres on liidrist maas 1.05. Märkimisväärne on ka see, et Despres abiliseks raja ääres on esimestel päevadel tema vana konkurent Marc Coma, kes tänavu kahjuks õlavigastuse tõttu ei saa osaleda. Leedu tsiklimees Gintautas Igaris, kes eelmisel aastal oli 81, on avapäeva järel 119. kohal.

Veokatel haaras liidrikoha enda kätte eelmise aasta võitja Gerard de Rooy Ivecol, 48 sekundi kaugusel on teise hollandlase, Hans Stacey meeskond Ivecol. Stacey kasutab sellel aastal uut kaardilugejat, Detlef Ruf'i, kelle legend on saksakeelne ja seetõttu ei mõistnud ta ühte kohta päris õigesti ja keeras valele poole, ajaks, mil ta trassile naases oli sekundeid juba üsna palju kaotsi läinud. Kolmas koht on tšehh Alex Lopraisi käes, Tatral sõitev meeskond kaotab liidrile 1.15.
Quadidel sai etapivõidu kohalik mees Ignacio Flores Seminario Yamahal, kes edestab nüüd Sebastien Husseinit Hondal 55 sekundiga ja suursoosik Marcos Patronellit Yamahal 1.15.
Pühapäeval sõidetakse 327 kilomeetri pikkune ring Pisco'st Pisco'sse, mille sees on 242 kilomeetrit katset. Suuremalt jaolt kulgeb katsel liivas ja düünides, esimesed 50 kilomeetrit kulgevad kõval pinnasel. Ehk siis, nüüd läheb juba tõsiseks võidusõiduks.
Soovitan teil kõigil pilk peal hoida ka 2005 aastal Dakari läbinud Taivo Luige blogil, kus ta vaatab tagasi oma seiklustele Dakaril, seda siis päevade kaupa. Väärt lugemine!!

fotod: dakar.com


No comments:

Post a Comment